Светът през 2040: Оптимистична прогноза за бъдещето на мобилността  

от Рей Хамънд | време за четене 10 минути
Мобилността става по-екологична, по-безопасна и по-ефективна от всякога!
В специален доклад за Allianz, известният футуролог Рей Хамънд прогнозира, че електрическият транспорт ще замени превозните средства, използващи изкопаеми горива, а съвременните технологии значително ще подобрят безопасността по пътищата и ще наподобяват мобилните софтуерни платформи.

До 2040 г. в индустриалните държави жертвите на пътнотранспортни произшествия ще бъдат сведени до минимум, а броят на катастрофите силно ще намалее. Автономните превозни средства ще наложат превъзходството си, а интелигентни улици и магистрали ще се погрижат за фундаментална промяна в инфраструктурата на транспортната мрежа. Това гласи докладът на Allianz по темата „Мобилността на бъдещето“, който предсказва, че през следващите 20 години в световен мащаб мобилността ще стане по-екологична, безопасна и ефективна.
Като част от футуристичната поредица „Светът през 2040“ на световно известния футурист Рей Хамънд е публикуван докладът „Мобилността на бъдещето“, в който той прогнозира развития и тенденции, които през следващите години ще променят мобилния бранш. Докладът е по поръчение на Allianz и има за цел да помогне за по-доброто планиране на бъдещите мобилни нужди на клиентите, а резултатите му да се използват за стратегически прогнози на Allianz Automotive.


Рей Хамънд обобщава накратко резултатите от доклада: „Съществуват четири основни тенденции, които оформят мобилността на бъдещето и които упражняват натиск върху правителствата: нарастващото замърсяване на въздуха в големите градове, климатичните промени, падащите разходи за генериране на възобновяема енергия и технологичните развития в областта на автомобилния акумулатор.“

Технологичния напредък и неговото въздействие върху сигурността
  • Най-добрата новина е, че броят на тежките пътнотранспортни произшествия и смъртността на пътя силно ще намалеят.
  • Системите за подпомагане на водача като автоматични спирачки, разпознаване на пешеходци, предупредително известие за сблъсък, предупреждение за потегляне, откриване на сляпо място, както и следене за вниманието на водача подкрепят фазите на развитие на автоматизираните пътувания и ще показват на населението, че превозните средства наистина са по-безопасни, когато са управлявани автономно, а не от физически водачи.
  • При дълги разстояния и в градския транспорт през 2040 ще се използват автономни превозни средства. При всички случаи те ще могат да бъдат управлявани и ръчно в случай, че пътуването е в непознат район, където липсват интелигентни улици и мрежова инфраструктура.
  • В бъдеще технологични компании като Apple, Google и Uber ще се конкурират директно с производителите на автомобили, защото IT и софтуер индустриите ще заемат централна роля в разработването на транспортни средства.
Промени в поведението на потребителите по отношение на притежание на автомобили
  • Хората, живеещи в градовете, ще се откажат от притежанието на личен автомобил и ще станат абонати на различни мобилни варианти за придвижване.
  • За придвижване на кратки разстояния жителите на градовете ще използват все по-често електрически велосипеди и скутери, които ще се предоставят срещу заплащане.
  • Пътуващите в превозни средства без шофьор могат да използват времето на път за работа или развлечение.
Новите решения за придвижване
  • На място на превозните средства, използващи изкопаеми горива, идват електроавтомобилите.
  • Електрически таксита без водач ще отговарят за необходимостта от превоз на пътници на цената на картата за градски транспорт.
Необходимостта от системи за сигурност
  • От решаващо значение ще е уличната и транспортна мрежа да бъдат защитени с помощта на системи за кибер сигурност, за да се предотвратят разрушителните влияния върху превозните средства и трафика.
  • През 2040 г. вместо пътни полицаи вероятно ще има предимно спешни служби за осигуряване на киберсигурност в системата на движение, които ще се концентрират върху това улиците и всички форми на мобилност да бъдат предпазени от зловредни и криминални посегателства.
Рей Хамънд
Рей Хамънд е британски журналист, футуролог и изследовател, писател на произведения в жанра научна фантастика. Изнася речи и води лекции и семинари за компании, правителства и университети в цял свят. Избран за член на Кралското дружество на изкуствата (FRSA). В поредицата си за Allianz „Светът през 2040“ той представя серия от доклади, прогнозиращи как ще изглежда светът след 20 години в различни области от ежедневието. 

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!